لوگو تعمیرگاه خودرو سورنا

راه های جلوگیری از خرابی رله فن رادیاتور خودرو

خرابی رله فن رادیاتور خودرو
راه های جلوگیری از خرابی رله فن رادیاتور خودرو
آنچه در این مقاله می‌خوانید

بی‌توجهی به وضعیت دمای آب و سیستم خنک‌کننده موتور غفلتی است که گاها خسارت های سنگینی به دنبال می‌آورد! رله فن از جمله قطعات تعبیه شده در مدار فن است که وظیفه کنترل سرعت چرخش پروانه رادیاتور و… را برعهده دارد و باعث کاهش دمای موتور می‌شود. اما اگر با خرابی رله فن رادیاتور خودرو (Failure of the car radiator fan relay) مواجهه شویم چه کار باید انجام دهیم؟

رله فن چیست؟

قبل از اینکه به راه های جلوگیری از خرابی رله فن رادیاتور خودرو بپردازیم، بد نیست نگاهی مفید و مختصر به نحوه کارکرد این قطعه بیندازیم. در موتور خودرو قطعه پروانه‌ای شکلی به نام فن رادیاتور وجود دارد که به‌طور مداوم با هدف خنک‌سازی آب داخل رادیاتور در حال چرخش است. این فن برای چرخش صحیح به انرژی الکترونیکی نیاز دارد و این انرژی توسط رله فن تامین می‌شود.

قابل توجه است که بدانیم این قطعه همیشه فعال نیست. وظیفه رله فن رادیاتور این است که با تشخیص وضعیت دمای موتور، به فن کمک کند تا با سرعتی مناسب شروع به چرخیدن کند. از طرفی عدم کارکرد صحیح رله فن ممکن است به مشکلاتی مثل داغ شدن موتور، عملکرد ضعیف سیستم تهویه و… منجر شود؛ در ادامه این مقاله از سایت تعمیرگاه تخصصی سورنا به‌طور دقیق‌تر به این موضوع می‌پردازیم.

رله فن چیست؟

علائم رایج خرابی رله فن

خرابی رله فن معمولا با چند نشانه رایج همراه می‌شود که عبارت هستند از:

داغ شدن بیش از حد موتور

اگر موتور خودرو گرم‌تر از حد معمول کار می‌کند و یا اینکه سریع و بدون اخطار داغ می‌شود، احتمالا با مشکل خرابی رله فن رو به رو شده‌اید. هر چند این مشکل ممکن است به علت مسائل دیگری نیز بروز پیدا کند، بنابراین به بررسی دقیق یک مکانیک ماهر نیاز دارد.

روشن شدن چراغ ‌های هشدار

در زمان خرابی رله فن معمولاً چراغ مربوط به دما و چراغ چک موتور روشن می‌شود؛ این چراغ‌ها به راننده می‌گویند که احتمالاً آب داخل رادیاتور دیگر توسط فن‌ها خنک نمی‌شود.

از کار افتادن فن ‌های خنک کننده

موتور فن و پروانه خنک‌کننده به‌طور مستقیم از رله فن دستور خاموش یا روشن شدن را دریافت می‌کنند. برای مثال رله فن این دستور را صادر می‌کند که پروانه‌ها تند بچرخند، کند بچرخند یا در کل کار نکنند. از کار افتادن فن خنک‌کننده، یا ماندن آن در یکی از حالت های تند یا کند از جمله مشکلاتی است که در نتیجه سوختن یکی از سیم پیچ های رله فن رخ می‌دهد.

یکسره شدن فن

برخلاف حالت قبل گاها دیده شده است که حتی در دمای پایین موتور، فن به صورت دائم به کار کردن ادامه می‌دهد. اگر به تازگی با چنین مشکلی مواجه شده‌اید وقت آن است که به سلامت رله فن شک کنید.

نکته: زمانی که پلاتین های میکروسوییچ فن به یکدیگر بچسبند، فن دائما روشن می‌ماند.

علائم رایج خرابی رله فن

روش هایی برای تشخیص خرابی رله فن رادیاتور خودرو

روش های مختلفی برای تشخیص خرابی رله فن رادیاتور خودرو (Failure of the car radiator fan relay) وجود دارد که توسط تکنسین های این حوزه مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله مهم‌ترین روش های عیب‌یابی این قطعه عبارتند از:

  • اندازه‌گیری مقاومت سیم پیچ رله
  • گوش دادن به نویزها
  • ضربه زدن به رله فن
  • تعویض رله فن

راه های جلوگیری از خرابی رله فن رادیاتور خودرو

یک راهکار ساده و مفید جهت جلوگیری از بروز هرگونه مشکل در سیستم خنک‌کننده خودرو این است که هر چند سال یک بار به کمک یک تکنسین ماهر مایع خنک‌کننده موتور را به‌طور کامل تخلیه کنید و سپس آن را با مایع خنک‌کننده جدید جایگزین نمایید. همچنین شایان ذکر است که بدانید داغ شدن بیش‌ازحد موتور نیز یکی دیگر از علائم رایج کمبود مایع خنک‌کننده در خودرو است و وجود این مشکل خرابی موتور و سیستم خنک‌کننده را به دنبال دارد. کاهش مایع خنک‌کننده ممکن است به از کار افتادن فن های برقی رادیاتور نیز منجر شود که در ادامه به مشکل بالا رفتن بیش از حد دمای موتور منتهی می‌شود.

نکته: بالا رفتن دمای موتور همیشه به علت خرابی رله فن رخ نمی‌دهد، گاها ضعیف بودن فن‌ها نیز ممکن است به بروز این مشکل منجر شود.

سخن پایانی

ما به شما پیشنهاد میکنیم جهت پیدا کردن مشکل اصلی خرابی رله فن رادیاتور خودرو و عیب یابی کامل خودرو حتما به یک تعمیرگاه تخصصی ماشین مراجعه کنید. تعمیرگاه سورنا در غرب تهران می تواند گزینه ای برای تعمیر و عیب یابی ماشین های لوکس شما باشد.تعمیرگاه تخصصی سورنا ارائه دهنده بهترین و باکیفیت ترین خدمات در زمینه انواع خودرو های بی ام و، پورشه، مرسدس بنز، ائودی، مازراتی و ولوو می‌باشد.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله می‌خوانید
مقالات مشابه