لوگو تعمیرگاه خودرو سورنا

تعمیر موتور خودرو

یکی از مهم‌ترین قطعات هر خودرو موتور آن است. پس اگر موتور مشکل داشته باشد کل ماشین دچار مشکل می‌شود و از کار می‌افتد. علاوه بر این موتور یکی از پیچیده‌ترین قطعات خودرو است و در صورت بروز مشکل، تعمیر موتور خودرو (Car Engine Repair) بسیار سخت است. از متداول‌ترین مشکلاتی که ممکن است برای موتور اتومبیل‌ها به وجود بیاید، می‌توان به کار نکردن دینام، روغن سوزی، سوختن واشر سر سیلندر، مشکلات کاتالیزور، یاتاق زدن و… اشاره نمود. در ادامه این مقاله به مراحل تعمیر و علل خرابی و همچنین نحوه مراقبت از آن می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

تعمیر موتور تخصصی

تعمیر موتور خودرو و نکات مهم در مورد آن

همان‌طور که می‌دانید موتور ماشین قلب آن است. اگر موتور مشکل داشته باشد، قطعاً خودرو از کار می‌افتد. تعمیر موتور کار تخصصی است که توسط مکانیک‌های مجرب و مجرب انجام می‌شود.

ماشین با راندن موتور کار می‌کند. وقتی مشکلی در قطعات موتور پیش بیاید شما را از داشتن خودروی سالم محروم می‌کند. در نظر داشته باشید که تعمیر موتور خودرو معمولاً به دلیل عدم مراقبت به‌موقع از موتور است که یکی از گران‌ترین تعمیرات خودرو است.

تعمیر موتور ماشین چه مراحلی دارد؟​

برای تعمیر موتور خودرو می‌بایست مراحل مختلفی انجام شود. مهم‌ترین کاری که باید انجام شود، دیاگ زدن خودرو است. با این کار می‌توانید بفهمید که آیا خودرو نیاز به تعمیر دارد یا خیر؟ در صورتی که خودرو نیاز به تعمیر داشته باشد، می‌بایست مراحل زیر را طی نمائید:

  1. ابتدا باید دریچه‌های گاز را به طور کامل بشویید و در آخر برای اطمینان از سلامت سنسور‌ها، تست بگیرید.
  2. دومین کاری که باید انجام شود، تعویض شمع‌ها است. همانطور که می‌دانید شمع‌ها از مهم‌ترین اجزای هر خودرو محسوب می‌شوند. پس از تعویض شمع‌ها، بایستی در جایگذاری آن‌ها بسیار دقت نمایید تا در جای مناسب خود قرار گیرند. اگر شمع ها را عوض کردید و باز خودرو روشن نشد چه کنیم؟
  3. مرحله بعد که باید حتما توسط مکانیک انجام شود، شستشوی کامل انژکتور و سپس بررسی آن می‌باشد. لازم به ذکر است که انژکتور در تعمیر و تنظیم خودرو نقش بسیار مهمی دارد، بنابراین بعد از شستشو، از صحت آن اطمینان حاصل نمائید.
  4. در مرحله بعد می‌بایست درز منفولید هوا و دریچه گاز را چک کنید، چرا که اگر در بین این دو قسمت درزی وجود داشته باشد، آشغال‌ها وارد دستگاه شده و سبب ایجاد رسوب در آن می‌شود. در این مرحله مکانیک‌ها باید ریگولاتور سوخت خودرو را بررسی کنند تا از نحوه صحیح سوخت‌رسانی خودرو مطمئن شوند.

لازم به ذکر است که در هنگام انجام مراحل تعمیر موتور خودرو (Car Engine Repair) ، در زمانی که دیاگ‌زده می‌شود، عیوب خودرو شناسایی شده و به ما نشان داده می‌شود که باید آن‌ها را از بین ببریم.

  1. اقدام بعدی که باید انجام شود، چک کردن سوپاپ‌ها و اطمینان از سالم بودن آن‌ها است. در صورتی که این آب‌بند‌ها دچار مشکل شده باشد، تنظیمات موتور ماشین نیز دچار مشکل می‌شود.

چگونه می‌توان از موتور خودرو مراقبت کرد؟

همانطور که می‌دانید در حال حاضر هزینه‌های خودرو و تعمیر آن به خصوص تعمیرات موتوری بسیار بالا است. به همین دلیل یکی از بهترین کار‌ها جهت جلوگیری از متحمل شدن این هزینه‌های سنگین، مراقبت و نگهداری اصولی از اتومبیل است. همانطور که در ابتدا بیان شد، موتور یکی از اصلی‌ترین قطعات هر خودرو به شمار می‌رود. هر خودرو  برای آن که بتواند عملکرد خوبی داشته باشد، باید موتور سالمی باشد. راهکار‌هایی وجود دارد که این امکان را فراهم کرده‌ تا بتوانید به کمک آن‌ها از خراب شدن موتور جلوگیری کرده و احتمال خراب شدن آن را کاهش دهید. مهمترین این راهکار‌ها عبارتند از:

دلایل خرابی موتور و نیاز به تعمیر موتور خودرو

دلایل خاصی وجود دارد که ماشین شما به دلیل سهل انگاری نیاز به تعمیرات اساسی دارد. برخی از این عوامل عبارت‌اند از:

عدم تعویض به‌موقع روغن

یکی از بزرگ‌ترین عوامل در طول عمر موتور معمولاً روغن است. توجه داشته باشید که اگر روغن را به‌طور منظم و دوره‌ای طبق برنامه توصیه‌شده توسط سازنده خودرو تعویض نکنید، به‌مرورزمان منجر به بروز مشکل در موتور خودروی شما می‌شود.

نادیده گرفتن نشت روغن

توجه داشته باشید که اگر نشتی روغن زیاد باشد یکی از مشکلات رایجی که به وجود می‌آید روغن‌کاری نکردن قطعات فلزی موتور است که باعث فرسودگی قطعات و ازکارافتادن سریع موتور خودرو می‌شود.

خرابی به دلیل روغن به فضای کوچک بین قطعات نمی‌رسد. برخی از مشکلات ناشی از نشتی‌های ریزودرشت روغن شامل خرابی دستگیره‌های لاستیکی موتور، خرابی سیستم تعلیق و اجزای سیستم فرمان و … می‌باشد.

نادیده گرفتن چراغ روغن

وقتی چراغ هشدار روغن روشن می‌شود به این معنی است که موتور خودرو آسیب‌دیده است. وقتی روغن کافی در موتور وجود ندارد یا فشار روغن کم یا زیاد است، این چراغ روشن می‌شود و باید سعی کنید به متخصصان اجازه دهید فورا مشکل را برطرف کنند.

سیستم خنک‌کننده

سیستم خنک‌کننده یکی از قطعات اصلی خودرو است و باید سعی کنید هر 30000 مایل مایع خنک‌کننده را به‌طور کامل تخلیه کرده و با مایع خنک‌کننده جدید جایگزین کنید.

بسیاری از افراد سعی می‌کنند تا زمانی که سیستم خنک‌کننده مشکلی نداشته باشد مایع خنک‌کننده را تعویض نکنند که به‌مرورزمان به قطعات خودرو آسیب می‌رساند.

هنگامی‌که مایع خنک‌کننده در خودروها کم است، باعث گرم شدن بیش‌ازحد موتور می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم هرگز با خودرویی که بیش‌ازحد گرم می‌شود رانندگی نکنید زیرا باعث از بین رفتن موتور خودرو می‌شود.

بازرسی و تعمیر موتور خودرو شامل چه مواردی می‌شود؟

بررسی قطعات مختلف موتور

  • باتری آب
  • آب رادیاتور
  • روغن موتور
  • مقدار روغن ترمز
  • وجود ضد یخ در یخچال

بررسی صداهای موتور

  • صدای زنجیر
  • صدای گژنپین
  • صدای چرخیدن
  • صدای سوپاپ ها
  • بلبرینگ، واترپمپ و آلترناتور

بررسی عوامل احتراق نفت

  • لبه شکسته
  • سایش سیلندر
  • لبه ضعیف یا فرسوده
  • باز شدن شیار رینگ پیستون

قطعات اصلی موتور خودرو و دلایل و نشانه های خرابی آن‌ها

میل لنگ

طراحی و شکل خاص میل لنگ، حرکت رفت و برگشتی پیستون را به یک حرکت چرخشی تبدیل می‌کند.

علائم خرابی میل لنگ

  • قفل موتور که در این حالت موتور اصلاً روشن نمی‌شود.
  • شنیدن صدای کلیک بلندی که هنگام شتاب گیری از موتور می‌آید، به نام ضربه غلتکی.

علت خرابی میل لنگ

علت خرابی میل لنگ نرسیدن روغن به آن است و درواقع مشکل اصلی سیستم روغن‌کاری موتور همین است.

یاتاقان

یاتاقان صفحه‌ای نیمه دایره‌ای و نازک است که بین «لنگ و سیلندر» و «لنگ و شاتون » قرار می‌گیرد.

یاتاقان ها با روغن موتور در تماس هستند و وظایف زیر رادارند:

  • تنظیم فاصله عمودی بین میل لنگ و سیلندر.
  • اصطکاک بین “لنگ” و “سیلندر” را کاهش می‌دهد و از خوردگی آن‌ها جلوگیری می‌کند.
  • اصطکاک بین “لنگ” و “میله اتصال” را کاهش می‌دهد و از خوردگی آن‌ها جلوگیری می‌کند.

علائم خرابی یاتاقان

  • قفل موتور که در این حالت موتور اصلاً روشن نمی‌شود.
  • شنیدن صدای کلیک بلندی که هنگام شتاب گیری از موتور می‌آید، به نام ضربه غلتکی.

علت خرابی یاتاقان

علت خرابی یاتاقان نرسیدن روغن به آن است و درواقع مشکل اصلی سیستم روغن‌کاری موتور همین است.

شاتون

شاتون از یک طرف به پیستون و از طرف دیگر به میل لنگ متصل می‌شود. شاتون حرکت بالا و پایین پیستون را به میل لنگ منتقل می‌کند.

علائم خرابی شاتون

برش یا شکستن شاتون: در این صورت سیلندر موتور نیز آسیب‌دیده و موتور به‌طور کامل از کار می‌افتد.

باز شدن پیچ های اتصال “شاتون” به “میل لنگ” یا شل شدن شاتون که “شتون” را به “پیستون” وصل می‌کند:

در این حالت هنگام فشار دادن و رها کردن پدال گاز به‌آرامی، صدای کلیک خفیفی از موتور شنیده می‌شود.

علت خرابی شاتون

  • احتراق نامناسب
  • تصادفات شدید خودرو
  • ضربات شدید در پیستون
  • نرسیدن روغن به شاتون
  • تنظیم غیر اصولی شاتون
  • اختلال در سیستم روانکاری
  • وارد شدن فشار زیاد به موتور
  • دنده معکوس در سرعت های بالا
  • کیفیت پایین آلیاژ شاتون و قطعات جانبی

بوش، رینگ و پیستون با هم کار می‌کنند و وظایف زیر رادارند:

مخلوط هوا و سوخت را متراکم کنید (بدون خروج مخلوط از پیستون) و آن را برای انفجار آماده کنید.

حداکثر نیروی انفجار (بدون خروج نیروی این انفجار از سمت پیستون) را جذب کرده و به شاتون و درنهایت به میل لنگ منتقل کنید.

رینگ از ورود روغن موتور به محفظه احتراق جلوگیری می‌کند، زیرا در این صورت موتور روغن می‌سوزد و دود آبی از اگزوز خارج می‌شود.

حلقه از انتقال حرارت ناشی از انفجار به روغن موتور جلوگیری می‌کند.

رینگ‌ها حلقه‌های آلیاژی باکیفیتی هستند که می‌توانند حرارت و فشار بالا را تحمل کنند.

 این حلقه‌ها در اطراف پیستون قرار می‌گیرند و در آستین بالا و پایین می‌روند.

علائم آسیب به بوش، رینگ و پیستون

بزرگ‌ترین و شایع‌ترین علامت خرابی رینگ، رینگ و پیستون سوختن روغن موتور است که در آن دود آبی‌رنگ از اگزوز خارج می‌شود و روغن موتور در فواصل زمانی کوتاهی پایین می‌آید.

درصورتی‌که علاوه بر دود آبی که از اگزوز خارج می‌شود، صدای غیرعادی در عملکرد موتور وجود داشته باشد یا موتور بد کار کند (تک کار)، احتمال پارگی رینگ پیستون را نیز باید در نظر گرفت.

یکی دیگر از نشانه‌های ضعیف شدن رینگ و پیستون یا گشاد شدن بوش، کاهش قدرت موتور است. این سه قسمت دائماً به یکدیگر ساییده می‌شوند و معمولاً به دلیل عملکرد بالای موتور فرسوده می‌شوند.

سایر علل خرابی این سه قسمت عبارت‌اند از:

  • فشار زیادی به موتور وارد کنید.
  • استفاده از روغن موتور نادرست یا بی‌کیفیت.
  • استفاده از رینگ بی‌کیفیت می‌تواند به صندلی سوکت آسیب برساند.
  • در موارد نادر، نشت زیاد بنزین در تاج پیستون باعث خشک شدن رینگ پیستون و درنهایت خوردگی در محفظه سوکت می‌شود.

بغل یاتاقانی

آستین بلبرینگ قسمتی هلالی شکل است که وظیفه آن تنظیم فاصله افقی میل لنگ است. تعداد این قطعه در موتورهای مختلف می‌تواند از 2 تا 4 عدد متغیر باشد. محل قرارگیری این قطعه بین بلوک سیلندر و یکی از درپوش‌های میل لنگ می‌باشد. این قطعه در اندازه‌های مختلف موجود می‌باشد تا بتوان بازی افقی مجاز میل لنگ را تعیین کرد.

علائم بغل یاتاقانی

شنیدن صدای کلیک خفیف در موتور هنگام درگیری یا رها کردن کلاچ.

علت خرابی بغل یاتاقانی

ساییدگی و لاغر شدن آن بدلیل اصطکاک دائم با میل لنگ.

mail با سیستم ترمز خودرو و سیستم برق خودرو و نکات کلیدی درباره آن ها نیز آشنا شوید تا اگر جایی گیر کردید دیگر نیازی به مکانیک نداشته باشید و هزینه های اضافی خودر را کاهش دهید.

فرآیند تعمیرات اساسی موتور

هنگامی‌که روغن موتور خیلی دیر تخلیه می‌شود، لخته‌ای تشکیل می‌دهد که نمی‌تواند از طریق اویل پمپ روغن فرستاده شود و باعث شکستن ساچمه های فنر می‌شود.

در صورت شکستن ساچمه فنر، خودرو به یاتاقان برخورد می‌کند که نیاز به تعویض بلبرینگ و پیستون و همچنین تعویض تسمه تایم و زنجیر پمپ روغن و … دارد که هزینه بیشتری را برای مصرف‌کنندگان به همراه خواهد داشت.

بهتر است بدانید روغن موتور خودرو قطعات را شناور نگه می‌دارد. همچنین وظیفه خنک‌سازی موتور را بر عهده دارد. به‌طورمعمول، پس از تشخیص مکانیک، موتور را از بدنه خودرو جدا می‌کنند و سپس اتصالات سرسیلندر را باز می‌کنند.

چرا هزینه تعمیر موتور نسبت به سایر قطعات بیشتر است؟

همانطور که گفته شد، موتور خودرو یکی از مهم‌ترین اجزای آن است که هر چند سالی ممکن است دچار مشکل شود. با توجه به اینکه موتور خودرو (Car Engine Repair) قلب آن است و اگر قلب از کار بیفتد کل سیستم مختل می‌شود طبیعاتا هزینه‌های تعمیر آن نیز بسیار گران‌تر از سایر عیوب خودرو است.

چرا هزینه تعمیر موتور نسبت به سایر قطعات بیشتر است؟

دلایل بسیاری وجود دارد که براساس آن‌ها موتور خودرو دچار مشکل می‌شود. اما از رایج‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر نیز اشاره کرد:

تعمیر موتور بنز

به طور کلی برای تعمیر موتور بنز، می‌بایست به برخی موارد بیشتر بپردازید تا از بروز مشکل در خودرو جلوگیری کنید. این موارد عبارتند از:

تعمیر موتور بی‌ام و

تعمیر موتور بی ام و (BMW Engine Repair Services) کار هر تعمیرگاه و هر تعمیرکاری نیست. از آنجایی که موتور‌ بی‌ام و از تکنولوژی بسیار بالایی برخوردار است، بنابراین چگونگی تعمیر آن‌ با سایر اتومبیل‌های رایج در بازار متفاوت است و باید در تعمیر آن دقت بسیار زیادی داشت. تکنیسن های سورنا متخصص تعمیر موتور بی ام و هستند.

تعمیر موتور پورشه

اگر صاحب پورشه هستید باید در همه زمان‌ها، عملکرد خودرو خود را زیر نظر داشته باشید و در صورتی که مواردی مانند اختلال در کارکرد موتور، لرزش و یا ریپ زدن موتور، داغی بیش از حد و جوش آوردن بیش از حد موتور خودرو، مشکل در گیربکس و یا جلوبندی و… در اتومبیل خود مشاهده کردید، به تعمیرگاهی معتبر مراجعه نمائید. در کلینیک تخصصی خدمات فنی سورنا برای رفع مشکل خودروی پورشه، اقدامات زیر انجام خواهد شد:

تعمیر موتور ولوو

اگر صاحب ولوو هستید در صورت ایجاد عواملی مانند روشن شدن چراغ‌های هشدار دهنده خودرو، لرزش بدنه اتومبیل، سرو صدای زیاد خودرو، عدم کشش خودرو در سر بالایی‌ها، احساس بوی سوختگی از خودرو و خروج دود از اگزوز بدانید که اکنون زمان تعمیر موتور ولوو می‌باشد. این عوامل نیز به طور کلی براساس ۴ مشکل همچون سوخت‌رسانی خودرو، تنفس موتور، تراکم و جرقه زنی خودرو به وجود می‌آیند.

تعمیر موتور انواع خودرو با سورنا

در این مطلب با مراحل اصلی تعمیر موتور انواع خودرو و تشخیص دقیق ایراد موتور پرداختیم و اکنون می‌دانیم با تشخیص اشتباه، نه تنها مشکل حل نمی‌شود، بلکه منجر به هزینه‌های غیر ضروری ممکن است شود. در اینصورت باید به تعمیرگاهی مراجعه کنیم که بتواند با تضمین کار خود، تعمیر موتور اتومبیل مورد نظر را به عهده گیرد. سورنا به عنوان یک کلینیک تخصصی تعمیرات خودرو های لوکس آماده است تا در زمینه تعمیر موتور انواع خودرو داخلی و خارجی به مشتریان تهرانی خدمت رسانی نماید.