اکسل خودرو (Car axle) یکی از قطعات ثابت خودرو است که به عنوان یک محور مرکزی جهت نصب چرخها استفاده میشود. اکسل ها با توجه به نوع مکانیزم، نوع طراحی و محدودیت فضا در انواع مختلفی تولید میشوند. اکسل خودرو فصل مهمی را در کتاب بزرگ خودروسازی تشکیل میدهد و ما نیز قصد داریم تا در ادامه این مطلب کمی دقیقتر به آن بپردازیم.
اکسل خودرو چیست؟
اکسل یا همان Axle یک محور مرکزی برای نصب چرخها است که در اغلب مواقع به کمک یک بوش مکانیکی و یا یاتاقان در داخل سوراخ دنده یا چرخ نگه داشته میشود؛ به این ترتیب چرخ یا دنده میتواند به دور آن بچرخد. به زبان سادهتر اکسل خودرو در زیر کابین خودرو قرار میگیرد و امکان اتصال چهار چرخ خودرو را فراهم میآورد.
بخش ها و اجزای مختلف اکسل خودرو
اکسل ها با توجه به نوع مکانیزم، نوع طراحی، محدودیت فضا و… در انواع مختلفی تولید میشوند. اکسل یک اتومبیل به اجزایی مثل پلوس، گیربکس، دیفرانسیل، دو عدد شفت کوتاه و… متصل است.
علاوه بر موارد بالا دیگر متعلقاتی نیز هستند که به اکسل و چرخ ها متصل میشوند، برای مثال:
- پیستون و بوستر ترمز
- دنده های کاریر چرخ
- دیفینتال یا هوزینگ
- کرانویل و پینیون
- پدال و لنت ترمز
- دیسک ترمز
- کیت پالانی
- فلانچ
- گاردان
- صلیبی
خودرو از چند اکسل تشکیل میشود؟
تعداد اکسل مورد نیاز برای هر اتومبیلی متفاوت است و این بستگی به کاربرد آن خودرو دارد. برای مثال خیلی از اتومبیل های معمولی دارای دو اکسل برای چرخش چرخها میباشند اما در خودرو های سنگین (باربری و مسافربری) به علت وجود تعداد چرخ های بیشتر، تعداد اکسل های به کار رفته نیز افزایش مییابد.همچنین شایان ذکر است که بدانید تعداد اکسل های مورد نیاز با توجه به تعداد تایر های اتومبیل قابل تعیین است؛ برای مثال هر دو سری تایر معادل دو اکسل میباشد.
گذشته از این نباید فراموش کرد که مشخصات فنی و میزان نیرویی که یک اتومبیل توانایی تولید آن را دارد نیز در انتخاب نوع اکسل تاثیر زیادی دارد. اکسلها در دو نوع از پیش طراحی شده و سفارشی تولید میشوند، مدل های سفارشی قادر هستند که سرعت و گشتاور چرخها را به شکل بهتری تنظیم نمایند.
علائم خرابی اکسل خودرو
شایان ذکر است که بدانیم بخشی از اکسل خودرو (Car axle) که بیشتر از هر قسمتی خراب میشود پلوسها و سیبک CV آن است. از آنجایی که این دو قطعه به شکل یک همکاری مداوم با یکدیگر کار میکنند، در اغلب موارد باید بهطور همزمان تعویض شوند.
گذشته از این خرابی اکسل خودرو معمولا با برخی علائم خاص همراه میشود که دانستن آنها خالی از لطف نیست، برخی از این علائم رایج عبارتاند از:
- شنیدن صدا در هنگام پیچیدن: این مشکل معمولا به علت خرابی اکسل عقب رخ میدهد و به مشکل خرابی سیبکها مرتبط است. این صدا معمولا با افزایش شتاب خودرو بیشتر میشود.
- لرزش فرمان: این مورد نیز معمولا به علت خرابی اکسل عقب خودرو رخ میدهد. لرزش فرمان معمولا نشانهای از خرابی پلوس یا سیبک CV میباشد.
- نشت گریس: معمولا خرابی پلوس یا سیبکها مشکل نشتی گریس بر روی لبه داخلی چرخ هارا به دنبال دارد. اگر این گریس بر روی ترمز پاشیده شود ممکن است خطرات زیادی را ایجاد کند.
از دیگر علائم رایج:
- شکستن محفظه نگهدارنده گریس و نشت آن
- زاویهدار شدن چرخ های عقب خودرو
- پارگی و پوسیدگی بوش اکسل عقب
- تنظیم نبودن فرمان در اثر ضربه
ما به شما پیشنهاد میکنیم جهت پیدا کردن مشکل اصلی خرابی اکسل خودرو و عیب یابی کامل خودرو حتما به یک تعمیرگاه تخصصی ماشین مراجعه کنید. تعمیرگاه سورنا در غرب تهران می تواند گزینه ای برای تعمیر و عیب یابی ماشین های لوکس شما باشد.
عوامل خرابی اکسل و پلوس خودرو
در اکثر مواقع این عادت های غلط رانندگی است که به خرابی اکسل عقب خودرو منجر میشود. برخی از عوامل رایجی که به خرابی اکسل و پلوس خودرو منتهی میشوند عبارتند از:
- بکسل کردن خودرو یا وسیلهای با وزنی بالاتر از خودروی شما
- رها کردن پدال کلاچ و ورود ضربه ناگهانی به خودرو
- روشن کردن مداوم خودرو با هل دادن
- استفاده مداوم از ترمز و ترمزدستی
- حرکت با دنده نامناسب
- پارگی گردگیر پلوس
نحوه تعمیر اکسل خودرو
تعمیر اکسل خودرو یک امر تخصصی است که باید به دست تعمیرکاران حرفهای و مجرب اجرا شود. پیشنهاد میکنیم جهت رفع مشکل اکسل حتما به یک تعمیرگاه معتبر مراجعه کنید و از قرارگیری قطعات اصلی و اورجینال در خودروی خود اطمینان حاصل کنید.
سخن پایانی
تعمیرگاه تخصصی سورنا ارائه دهنده بهترین و باکیفیت ترین خدمات تعمیر اکسل برای انواع خودرو های بی ام و، پورشه، مرسدس بنز، ائودی، مازراتی و ولوو میباشد.